Handledning 


Handledning kan betyda en mängd olika saker. Processhandledning är ett sätt för yrkesverksamma i grupp eller enskilt att tillsammans med handledaren få fatt i det som en behöver hjälp med, som är svårt eller skaver och som en kanske inte kunnat hitta rätt sätt att komma vidare i. För att vårda sig själv som professionell i möten med människor är det hjälpsamt att veta vilka processer och känslor som väcks i en själv och hur en kan hantera dem. 


Handledningen handlar inte primärt om att hitta lösningar eller metoder, även om det kan bli sekundäreffekten, utan om att fånga processen och vad som sker i den. Den handledde kan genom detta landa i hur hen kan förhålla sig och arbeta vidare i ärendet. Genom handledning nås vidareutveckling, inte bara i berört ärende, utan i professionen som helhet.


För mig som handledare är det viktigt att de handledda känner sig trygga i det som är vårt gemensamma relationella rum under handledningstillfällena. Det innebär att jag arbetar mycket med tryggheten i rummet. Utan trygghet känner en sig inte bekväm att tala om ärenden som är svåra för en, eller där en känner sig sårbar. Därför måste tryggheten alltid komma först. Det är också en förutsättning för att processerna i rummet ska engagera de handledda.


Mitt mål med handledningen är att hela gruppen ska känna sig involverad, oavsett om det är en enskild person som lyfter ett ärende eller en fråga. Därför arbetar jag  med såväl olika former av reflekterande team som kreativa metoder, utifrån gruppens preferenser och behov. 


Min handledning utgår från systemisk och socialkonstruktionistisk grund där intersektionalitetsfrågor och normkritiskt förhållningssätt är en naturlig del. Vi som arbetar i människovårdande yrken behöver också titta på oss själva utifrån exempelvis privilegieperspektiv, rasifieringsfrågor, vithets-, funktions-, genus- och andra normer. Att vi ser samhällets strukturer är nödvändigt för att närma oss en förståelse för vad de hjälpsökande möter och vilka förutsättningar det ger i de enskilda fallen.


Processhandledning är lämplig för alla som arbetar inom människovårdande yrken, pedagogisk personal och chefer. Jag har erfarenhet av att handleda personer inom socialtjänstens grupper för boende, barn och unga,  LSS,  familjebehandling, missbruk och kriminalitet. Jag har även erfarenhet av att handleda olika professioner inom sjukvården,  privata och offentliga verksamheter.  Jag har också mångårig erfarenhet av användning och tolkning av FIT, feedback-informed treatment. För de grupper som så önskar, integrerar jag det i processhandledningen. 


Som handledare är jag underkonsult till GCK, Göteborgs Centrum för Kompetensutveckling, och omfattas av de flesta ramavtal som GCK har. Kontakt tas antingen via gck.nu eller direkt med mig.